Η σχέση του ποδηλάτη με το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από έντονη. Οι περισσότεροι από τους ποδηλάτες που γνωρίζω- και γνωρίζω πολλούς – έχουμε μία ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό. Το καλό και υγιεινό φαγητό αλλά και το περιστασιακό “βρώμικο” έρχεται συνήθως για να επιβραβεύσουμε τους εαυτούς μας μετά από μία κοπιαστική προπόνηση ή έναν αγώνα. Ο ποδηλάτης που θέλει να προοδεύει πάντα ψάχνει το ιδανικό φαγητό για να τον βοηθήσει να δώσει το κάτι παραπάνω. Επίσης όπως θα έχετε παρατηρήσει και στους μεγάλους αγώνες που παρακολουθείτε από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας οι ποδηλάτες Pro Tour κατηγορίας κατά την διάρκεια του αγώνα τους τρέφονται συνεχώς.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού μας και το καύσιμο που έχουμε διαθέσιμο στο σώμα μας είναι ικανό από μόνο του να μας κάνει να αντέξουμε 2 ώρες έντονης άσκησης. Από εκεί και μετά αν δεν φάμε κάτι υπάρχει μόνο μία λέξη για να περιγράψει την κατάστασή μας: «σούρα».

Για αυτό χρειάζεται να έχουμε μαζί μας φαγητό αλλά και συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες στο νερό μας για να βοηθήσουμε το σώμα μας να αναπληρώνει τις απώλειες ώστε να καταφέρουμε να πάμε πιο μακριά με τον ίδιο ρυθμό.

 Η γενική κατευθυντήρια γραμμή που μπορούμε να δώσουμε είναι - όπως κάνουν και οι περισσότεροι- να τρέφεστε με 250-300 θερμίδες την ώρα σε δύο δόσεις. Η ενεργειακή μπάρα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη αλλά να περιέχει και λίγο πρωτεΐνη που βοηθά στην διάσπαση των υδατανθράκων.

 Ο ιδανικός συνδυασμός για μία μπάρα είναι να αποτελείται από απλές ζάχαρες (κάτι γλυκό) και σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη, και ούτω καθεξής) , δεδομένου ότι η πρώτη προσφέρει μια γρήγορη ώθηση της ενέργειας και η δεύτερη είναι μια μακροχρόνια πηγή καυσίμου. Το νάτριο και το κάλιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να υπάρχει στο νερό σας μαζί με άλλους απαραίτητους ηλεκτρολύτες για να έχετε μία πλήρη αναπλήρωση.
Υπάρχουν αναμφίβολα πολλές επιλογές στο εμπόριο, οικονομικές και μη. Οπως πειραματιζόμαστε στο ποδήλατό μας έτσι και στο θέμα του φαγητού έχουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι από μόνοι μας.

 Διαλέξαμε για εσάς συνταγές ενεργειακών μπαρών που θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Αμφότερες είναι εύκολες σε εκτέλεση αλλά και εύκολες στην μεταφορά- χωρίς να κολλούν και να λερώνουν τις τσέπες των jerseys.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάτι εύκολο θρεπτικό και με απλά συστατικά που μπορεί να φτιάξει ο οποιοσδήποτε.

1. Μπάρες δημητριακών με ταχίνι

Η συνταγή δίνει 10 μπάρες

Υλικά

130 γραμ. ταχίνι
150 γραμ. μέλι
50 γραμ. καστανή ζάχαρη
100 γραμ. βρώμη
150 γραμ. νιφάδες δημητριακών
1/2 κούπας cranberries
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας


Εκτέλεση

Αφού έχουμε μαζέψει τα υλικά εκτελούμε ως εξής:
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα 50 γραμμάρια από το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να ανακατευτούν τα υλικά.

 Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα δημητριακά (αν είναι μεγάλες οι νιφάδες, τα σπάμε λίγο με τα χέρια), τη βρώμη, το ταχίνι, τα cranberries και το υπόλοιπο μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το μείγμα από το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε πάλι, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και το στρώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, να πάει παντού και να είναι ομοιόμορφο σε ύψος σε όλη την επιφάνειά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε τις μπάρες.
Αυτή είναι μία ιδανική ενεργειακή μπάρα που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.


2. Μπάρες πρωτεΐνης με ταχίνι και φουντούκια

Για την διατήρηση του μυϊκού ιστού διαλέξαμε την παρακάτω συνταγή για να μπορείτε να κάνετε τις μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις σας χωρίς τον φόβο ότι θα χάσετε τον μυϊκό όγκο σας.

 Η συνταγή δίνει 8 μπάρες: 

Υλικά

100 γρ. φουντούκια αλεσμένα
100 γρ. βρώμη αλεσμένη
100 γρ. καρύδα
110 γρ. ταχίνι
45 γρ. πρωτεΐνη ορού γάλακτος
50 γρ. σταφίδες
½ φλ. γάλα της αρεσκείας σας
1 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. αγαύη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο λιωμένο για γαρνίρισμα


Εκτέλεση

Αφού έχουμε μαζέψει τα υλικά εκτελούμε ως εξής:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη βρώμη, την καρύδα, την πρωτεΐνη και τις σταφίδες. Σ ένα άλλο ανακατεύουμε το ταχίνι με το σιρόπι αγαύης, την βανίλια και το γάλα. Τέλος ενώνουμε τα δυο μείγματα και τα αδειάζουμε σε ένα τετράγωνο ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα διακοσμούμε από πάνω με το φυστικοβούτυρο. Όταν κρυώσουν, το κόβουμε σε μπάρες. Έτοιμο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τυλίξετε την μπάρα σε αλουμινόχαρτο και να την απολαύσετε στις βόλτες σας κερδίζοντας ενέργεια χωρίς συντηρητικά φτιαγμένες από εσάς για εσάς και τους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε και παραλλαγές στις συνταγές με υλικά που εσείς προτιμάτε. Καλές βόλτες!