Πονάει η καρδιά σου; Κάθε φορά που αποχαιρετάς τον αγαπημένο/η σου στενοχωριέσαι; Η καρδιά σου, η ψυχή σου, όλο σου το είναι δεν μπορεί να αποχωριστεί τον άνθρωπο που έχασες;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Τατούλη, γενικού διευθυντή του Καρδιολογικού Ιδρύματος της Βικτώριαςη απώλεια ενός ανθρώπου μπορεί να αποτελεί πλήγμα για την καρδιά.

«Εάν ένας άνθρωπος, που πενθεί, εκδηλώσει συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δεν πρέπει να τα αγνοήσει» σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών.

Ο κ. Τατούλης εξηγεί ότι το πένθος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, θυμό και άγχος, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και τη θρομβωτική ικανότητα του αίματος.

Προσθέτει μάλιστα ότι τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και η υπερβολική χαρά. Στον κατάλογο προστίθενται και τα συναισθήματα από σεισμούς, τρομοκρατικές επιθέσεις και εκτοξεύσεις πυραύλων.

Το να ζει κανείς μόνος, απομονωμένος από συγγενείς και φίλους, μπορεί επίσης να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς.Στην ίδια έρευνα, καταρρίπτεται ο μύθος ότι η χρόνια ή παρατεταμένη πίεση στον εργασιακό χώρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, χωρίς να σημαίνει ότι σε έναν μικρό βαθμό, δεν μπορεί να επιβαρύνει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε:

Η θάλασσα κάνει καλό στην υγεία

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηλίασης

20 τρόποι για να διατηρείτε την δημιουργικότητα σας