Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος αθλητής ακολουθεί με συνέπεια το πρόγραμμα της προπόνησής του και δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τόσο στη σωματική του διάπλαση όσο και στην αντοχή και τη γενικότερη απόδοσή του. Πολλές φορές η αποτυχία της προπόνησης οφείλεται σε διατροφικά λάθη. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα τέσσερα πιο συχνά διατροφικά λάθη που στερούν από τους αθλητές τη μέγιστη αθλητική απόδοση.

1) Μάθετε το ρυθμό που ιδρώνετε

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ποσότητα του ιδρώτα που παράγουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Πώς γίνεται αυτό; Ζυγιζόμαστε πριν την προπόνηση, καταγράφουμε το βάρος μας, κάνουμε την προπόνησή μας και ζυγιζόμαστε πάλι μετά την προπόνηση. Η διαφορά βάρους που παρατηρείται είναι ίση με τον ιδρώτα- νερό που χάσαμε.

Της Φανής Πρεβέντη

Παράδειγμα:

Βάρος πριν την προπόνηση: 81 κιλά. Βάρος μετά την προπόνηση 79,800 κιλά. Ποσότητα νερού που καταναλώθηκε κατά την προπόνηση: 500 ml. Διαφορά βάρους: 1,200 ml. Άρα πρέπει να καταναλωθεί ποσότητα νερού ίση με 1,200 ml. Στην επόμενη προπόνηση που θα πραγματοποιηθεί (σε παρόμοιες καιρικές συνθήκες) πρέπει να καταναλωθεί ποσότητα νερού ίση με 1200 ml + 500 ml = 1700 ml

2) Φροντίζουμε να ξεκινάμε την προπόνηση με ενέργεια

Πολύ συχνά θέλουμε να ξεκινάμε την προπόνηση νηστικοί από ώρες μιας και έτσι θα νιώθουμε πιο ελαφριοί. Φυσικά θα νιώθουμε και θα είμαστε πιο ελαφριοί αλλά μπορεί να μη φτάσουμε μέχρι το τέλος την προπόνησης λόγω έλλειψης "καυσίμου". Γι αυτό το λόγο φροντίζουμε να έχουμε καταναλώσει κάποιο ελαφρύ υδατανθρακούχο σνακ 60-90 λεπτά πριν την προπόνηση. Φυσικά δεν πρέπει να έχει παραληφθεί κανένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Αν η προπόνηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, είναι απαραίτητη η ενεργειακή φόρτιση και κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Διαλέγουμε ειδικά ροφήματα ή σνακ σχεδιασμένα να καταναλώνονται στην προπόνηση ώστε να μην προκληθούν γαστρεντερολογικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

3) Δεν ξεχνάμε το γεύμα μετά την προπόνηση

Εξηγούμε τη συμβουλή με ένα παράδειγμα. Έστω ότι κάνουμε προπόνηση που ολοκληρώνεται στις 9 το βράδυ. Γυρίζουμε στο σπίτι κατά τις 10. Σκεφτόμαστε "τέτοια ώρα; Είναι αργά για φαγητό, θα πέσω για ύπνο και θα φάω ένα καλό πρωινό". Το σώμα όμως θα ξεκινήσει την αποκατάστασή του από την ώρα που θα τελειώσει η προπόνηση και όχι το επόμενο πρωί. Για όση ώρα λοιπόν το σώμα αποκαθιστά τις φθορές και την ενέργεια που ξόδεψαν τα μυϊκά κύτταρα εμείς πρέπει να το ενισχύσουμε με ενέργεια, πρωτεΐνες και διάφορα ιχνοστοιχεία ώστε να γίνει σωστά και έγκαιρα η αποκατάσταση.

4) Μην βασίζετε την επιτυχία της προπόνησης στη ζυγαριά

Πολλές φορές νομίζουμε ότι η προπόνηση αποδίδει και λειτουργεί σωστά όταν είμαστε πιο ελαφριοί. Όχι, η προπόνηση είναι αποδοτική όταν είμαστε πιο δυνατοί. Σίγουρα το περιττό λίπος επιβαρύνει την απόδοσή μας, αυτό όμως συμβαίνει όταν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε περίπτωση που έχουμε φυσιολογικό βάρος, δεν πρέπει να καταπιέζουμε τον οργανισμό μας ώστε να είμαστε απολύτως "στεγνοί". Αυτό θα μας εμποδίσει να είμαστε δυνατοί και συνεπώς θα μειώσει την απόδοσή μας.