Ο καθένας από εμάς, τώρα ή στο παρελθόν, έχει καταναλώσει ένα συμπλήρωμα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βότανα, αμινοξέα, ένζυμα και πολλά άλλα προϊόντα. Τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως οι παραδοσιακές ταμπλέτες, κάψουλες, σκόνες αλλά και ως αθλητικά ποτά και ενεργειακές μπάρες. Δημοφιλή συμπληρώματα μεταξύ άλλων είναι αυτά του σιδήρου και του ασβεστίου, των βιταμινών D, E, C, τα βότανα όπως η εχινάκια, τα ω3 λιπαρά οξέα και τα προβιοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: 4 πράγματα που δεν ξέρετε για τα συμπληρώματα διατροφών

Όλα τα προϊόντα που θεωρούνται διατροφικά συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν ετικέτα που περιγράφει με σαφήνεια το περιεχόμενό τους ανά κάψουλα ή αλλιώς "μερίδα". Ακόμα είναι απαραίτητο να περιγράφονται και άλλα συστατικά όπως το έκδοχο του χαπιού ή τεχνητά αρώματα. Ο κατασκευαστής προτείνει την ημερήσια πρόσληψη αλλά ο γενικός γιατρός ή ο διατροφολόγος θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη δόση για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών, εφόσον δεν ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο τα συμπληρώματα διατροφής δε μπορούν να αντικαταστήσουν την ποικιλία των τροφών που είναι απαραίτητη για μία υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία του οργανισμού καθώς και τη διαχείριση ορισμένων προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας. Ακόμα, το φυλλικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων γενετικών ανωμαλιών ενώ τα ω3 λιπαρά των ιχθυελαίων βοηθούν ορισμένα άτομα με καρδιοπάθειες.

Παρόλα αυτά για άλλα συμπληρώματα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να αποδειχτεί η αξία τους στην υγεία. Ο ΕΟΦ δεν καθορίζει αν ένα συμπλήρωμα είναι ευεργετικό για την υγεία, ακόμα και όταν αυτό διανέμεται στην αγορά. Τα συμπληρώματα διατροφής εκτός από ευεργετικές δράσεις έχουν και παρενέργειες. Να είστε πάντα υποψιασμένοι για τυχόν παρενέργειες, ειδικά όταν παίρνετε συμπληρώματα για πρώτη φορά. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλούν παρενέργειες όταν υποκαθιστούν φάρμακα ή όταν χορηγούνται παράλληλα με φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα.

Για παράδειγμα:

• Κάποια συμπληρώματα μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.

• Αν ένα άτομο καταναλώνει ορισμένα συμπληρώματα πριν από κάποιο χειρουργείο, αυτά μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση του ασθενή στην αναισθησία.

• Η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τη δράση αντιπηκτικών φαρμάκων.

• Το βότανο St. John's wort αυξάνει το μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (μεταξύ των οποίων τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισυλληπτικά) με αποτέλεσμα να μειώνεται η δραστικότητά τους.

• Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα όπως αυτά της βιταμίνης C και Ε μπορεί να μειώσουν τη δραστικότητα της χημειοθεραπείας σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

 Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι συστατικά που υπάρχουν σε συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν ως πρόσθετα σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού, το γάλα ή το γιαούρτι και σε χυμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώνονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε δόσεις μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες. Αυτό δεν είναι πάντα θετικό. Η υπερφόρτωση του οργανισμού με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, λόγω χρήσης συμπληρωμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα η υπερφόρτωση του οργανισμού με βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγίες, διαταραχές του ήπατος, μείωση της οστικής δύναμης και γενετικές ανωμαλίες. Υπερβολική κατανάλωση σιδήρου προκαλεί ναυτία και εμετό, ενώ βλάπτει το ήπαρ και άλλα όργανα.

Προσοχή σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων πρέπει να δίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού καθώς και στη χορήγηση συμπληρωμάτων σε παιδιά. Η δράση των συμπληρωμάτων διατροφής, για τα περισσότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν, δεν έχει μελετηθεί σε εγκυμονούσες, θηλάζουσες και παιδιά. Σε κάθε περίπτωση πριν την απόφαση να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να απευθυνθεί στον οικογενειακό του γιατρό ή στον διαιτολόγο του ώστε να αποφύγει τυχόν παρενέργειες και να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα για άριστη αποκατάσταση.