Άσχετα αν τρέχεις το χιλιόμετρο σε 4 λεπτά ή ξεκινάς για μία βόλτα με το ποδήλατο και καταλήγεις στο Σούνιο χωρίς να το καταλάβεις, το σώμα σου χρειάζεται τα κατάλληλα καύσιμα για να αποδώσει τα μέγιστα. Το τι τρως πριν και μετά την προπόνησή σου επηρεάζει τόσο την απόδοση σου όσο και το χρόνο ανάρρωσης του σώματός σου. Διάβασε παρακάτω και πάρε μερικές ιδέες για το τι μπορείς να φας ώστε είσαι πάντα σε φόρμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια είναι τελικά η δίαιτα του αθλητή;

Cardio

Ο οργανισμός σου χρειάζεται ενέργεια για να αντεπεξέλθει.  Αν έχεις φάει ένα κύριο γεύμα έως τρεις ώρες πριν την άσκηση, τότε σίγουρα θα έχεις αρκετή ενέργεια για να βγάλεις το πρόγραμμα σου χωρίς πρόβλημα. Διαφορετικά φάε ένα σνακ με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια. Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί ή μία μπανάνα είναι αρκετά ώστε να μη μείνεις από ενέργεια.

Βάρη

Χρειάζεσαι τόσο κάποια μορφή υδατάνθρακα, όσο και πρωτεΐνη. Ο υδατάνθρακας θα σου δώσει την απαιτούμενη ενέργεια για τις ασκήσεις ενώ η πρωτεΐνη θα επιτρέψει την άμεση ανάπλαση των μυικών ιστών.  Ένα τοστ με μοτσαρέλα και γαλοπούλα είναι ιδανικό σνακ. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης χρειάζεσαι μόνο νερό εκτός αν πρόκειται να ασκηθείς για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστείς πρόσθετη ενέργεια. Έχε πρόχειρο ένα ισοτονικό ποτό ή ένα energy bar για να δώσεις στον οργανισμό σου την απαιτούμενη ώθηση. Είναι πολύ βασικό να φας ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες συνοδευόμενο από πρωτεΐνη μετά τη προπόνηση. Οι υδατάνθρακες θα αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια ενώ η πρωτεΐνη θα βοηθήσει τους μύες να δημιουργήσουν νέους ιστούς.