Το ποδήλατο είναι έρωτας, μικρόβιο, ναρκωτικό… Πες το όπως θέλεις. Μαζί με το ποδήλατο αλλάζουμε κι εμείς. Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του επάνω μας. Ιδιαίτερα όταν πας για τα δεύτερα «άντα» το σώμα αλλάζει και το μυαλό ωριμάζει. Πάμε να δούμε 5 από αυτές τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν μετά τα 40 χρόνια.

Εκτιμάς το χρόνο που καβαλάς το ποδήλατο σου περισσότερο.
Όταν είσαι 40 χρονών – συνήθως – έχεις περισσότερες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Κάθε λεπτό που καταφέρνεις να ξεκλέψεις πάνω στο ποδήλατό σου μετράει και το εκτιμάς διπλά απ’ ότι στα ήσουν 20. Ιδιαίτερα αν έχεις παιδιά, προπονήσεις του τύπου φεύγω στις 7 το πρωϊ και γυρίζω νωρίς το απόγευμα δεν υπάρχουν πλέον στην ποδηλατική σου ατζέντα.

Οι στάσεις για εσπρεσάκι …επιβάλλονται πλέον.
Όταν είσαι στη δεκαετία των 20 με το αίμα να βράζει η μόνη πιθανή στάση που φαντάζεσαι είναι… για κατούρημα ή σε περίπτωση σκασμένου ελαστικού. Κάθε άλλη στάση… χαλάει τον ρυθμό της προπόνησης. Μετά τα 40 η στάση για το 10λεπτο εσπρέσο γίνεται επιτακτική. 

Το ζέσταμα και η αποκατάσταση διαρκούν λίγο περισσότερο πλέον.
Παρατηρείς ότι το ζέσταμα στο ποδήλατο, παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω, καθώς και η αποκατάσταση. Οταν γυρίζεις σπίτι, αισθάνεσαι κουρασμένα τα πόδια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με παλιότερα. Μην πανικοβάλλεσαι, είναι φυσιολογικό…

Πλέον μπορείς να αγοράσεις το ποδήλατο που ήθελες όταν ήσουν 20 χρονών.
Σε περιπτώσεις που δεν είσαι άνεργος κι έχεις κάποιο εισόδημα, το όνειρο του να αγοράσεις ένα από τα Pro Tour ποδήλατα είναι πλέον εφικτότερο. Στα 20 έπρεπε να το περιμένεις από τον Άγιο Βασίλη ή τον θείο και το Τζόκερ.

Ο εξοπλισμός που θεωρείς ότι είναι καινοτόμος στην πραγματικότητα έχει ήδη παλιώσει.
Στη δεκαετία  των 20 + χρονών είχες όλο το χρόνο να χαζεύεις και να ενημερώνεσαι για ό,τι πιο νέο υπάρχει. Πλέον έχουν αλλάξει τόσα από τότε που αυτό που αγοράζεις για νέο- είτε σε ρουχισμό είτε σε εξοπλισμό- στην πραγματικότητα είναι ήδη 5 -10 ετών... απλά στα μάτια σου μοιάζει με καινούριο. Δεν πειράζει και τα Vintage πάντα μόδα είναι.
Τέλος όσα χρόνια και να περάσουν ένα πράγμα δεν αλλάζει, η αγάπη μας για το ποδήλατο. Καλές βόλτες!