Λοιπόν σιγά-σιγά χειμωνιάζει και θα ξεκινήσουμε τις όμορφες χειμερινές μας βόλτες. Θεωρώ ότι ο χειμώνας είναι μια από τις καλύτερες εποχές για ποδήλατο καθώς δεν έχεις θέματα ζέστης, όπως το καλοκαίρι, και ακόμα και στα τουριστικά μέρη η κίνηση ελαττώνεται και η βόλτα γίνεται πιο άνετη. Αλλά ο χειμώνας είναι ιδιόρρυθμος. Οπότε πρέπει να προετοιμάσουμε και το έτερόν μας ήμισυ κατάλληλα πριν το ρίξουμε στα κρύα του χειμώνα. Μια πρώτη συμβουλή, αν οικονομικά είμαστε άνετοι, είναι να διαθέτουμε άλλο ποδήλατο για προπόνηση και άλλο για αγώνα ιδιαίτερα το χειμώνα. Αλλά στην εποχή μας αυτό είναι λίγο δύσκολο οπότε ας επικεντρωθούμε στο πώς θα προετοιμάσουμε οι ίδιοι το ποδήλατο για τις χειμωνιάτικες μέρες. Ελαφριά εξαρτήματα και ιδιαίτερα οι carbon ρόδες δεν αρέσκονται στο νερό, το αλάτι, τη λάσπη και όλες τις λακκούβες που φαίνεται να εμφανίζονται με τις πρώτες βροχές. Όποτε αν έχετε ακριβό ποδήλατο ας ξαναδούμε την ιδέα του χειμωνιάτικου ποδήλατου.

Αρχίζουμε λοιπόν με τα φτερά που θα σας κρατήσουν στεγνούς και θα προστατεύουν αρκετά από την ανυπόφορη λάσπη εσάς και όποιους σας ακολουθούν. Ειλικρινά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αλλάζουν και διευκολύνουν τη βόλτα ένα ζευγάρι λασπωτήρων. Στη συνέχεια τα βαρύτερα ελαστικά και ίσως ελαστικά που ειδικεύονται στο χειμωνιάτικο καιρό είναι πιο ανθεκτικά και με καλύτερο κράτημα στο νερό. Φαίνεται σαν μια απλή συμβουλή αλλά πολλοί δεν το σκέφτονται. Τα μουντά πρωινά και τις νύχτες του χειμώνα γίνεστε λιγότερο ορατοί στο δρόμο! Ειδικά τον χειμώνα που τα τζάμια των αυτοκινήτων θολώνουν υπάρχουν αρκετά τυφλά σημεία, ειδικά τα πλαϊνά τζάμια. Για αυτό πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας ορατό. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε ποδηλάτες στους δρόμους χωρίς φώτα το ξημέρωμα ή πάνω που σκοτεινιάζει. Θεωρούμε ότι είναι άκρως απαραίτητο να διαθέτουμε φώτα επείγουσας ανάγκης και ίσως και ανακλαστικές λωρίδες, ιδιαίτερα τις χειμωνιάτικες μέρες όταν βρέχει, έχει ομίχλη ή συννεφιά. Το κόστος είναι μικρό σε σχέση με την ασφάλεια που χαρίζουν.

Από την άλλη πλευρά η συντήρηση του ποδηλάτου σας είναι πάντα απαραίτητη. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα το ποδήλατό σας θα δεχθεί περισσότερη πίεση και παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το βροχόνερο, το χώμα και τη λάσπη . Θα συνιστούσαμε λοιπόν να καθαρίζετε πιο σχολαστικά το ποδήλατό σας. Ενα σπρέι τύπου Dirtwash, το οποίο καθαρίζει γρήγορα με ελάχιστο τρίψιμο, σημαίνει λιγότερο χρόνο έξω στο κρύο! Όπως και το πλαίσιο έτσι και η αλυσίδα σας θα πρέπει να κρατηθεί όσο πιο καθαρή γίνεται. Βεβαιωθείτε ότι την ελέγχετε μετά από κάθε προπόνηση και φροντίστε για τη λίπανσή της με ένα κατάλληλο προϊόν. Ένα καλό λιπαντικό θα διατηρήσει την αλυσίδα σε καλή κατάσταση, θα την προστατέψει από το νερό και θα περιορίσει τις τριβές. Μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση της αλυσίδας σας με ένα δείκτη φθοράς αλυσίδας. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνεται συχνά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλα είναι σε κατάσταση καλής λειτουργίας .

Τέλος καλό είναι να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας πριν κάθε βόλτα για να είστε σίγουροι ότι το ποδήλατό σας θα ανταποκρίνεται όπως πρέπει στις αντίξοες συνθήκες. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την ποδηλασία του χειμώνα είναι η ταχύτερη φθορά στα τακάκια των φρένων. Με όλη την περίσσεια λάσπη, είναι σύνηθες για τα τακάκια των φρένων να φθείρονται γρηγορότερα. Για αυτό προτείνουμε, ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες, να ελέγχετε πάντα τα τακάκια σας μετά από κάθε βόλτα. Ακούγεται περίεργο αλλά έχουμε δει καινούρια τακάκια να φαγώνονται σε 1 εβδομάδα λόγω βροχής και κυρίως λάσπης.

Καλές και ασφαλείς χειμωνιάτικες βόλτες λοιπόν... Και μην ξεχνάτε: πάντα καθαρίζουμε το ποδήλατό μας μετά από βροχερές ή λασπώδεις προπονήσεις… Προσέχουμε για να έχουμε..