Κατά καιρούς διαβάζουμε στο διαδίκτυο για το εάν είναι εφικτός ένας Μαραθώνιος σε χρόνο κάτω από 2 ώρες. Ναι καλά διαβάσατε. Τρέξιμο 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα κάτω από δύο ώρες. Ας πούμε 1:59:45 για παράδειγμα. Σε κορυφαίο δρομικό επίπεδο είναι μια συζήτηση που τα τελευταία χρόνια ακούγεται στα πηγαδάκια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: 3 tips για να βελτιώσω το ρυθμό μου στο τρέξιμο

Ο Μαραθώνιος κάτω από 2 ώρες είναι πραγματικά μια ουτοπία μέχρι σήμερα τουλάχιστον και έχει πάνω από όλα συμβολικό χαρακτήρα. Τα ανθρώπινα όρια ιντριγκάρονται από τέτοιες προκλήσεις και ειδικά η απόσταση του Μαραθωνίου, ειδικά τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς.

Σε επίπεδη ή "εύκολη" διαδρομή, εάν μπορεί κανείς να πει πως υπάρχει εύκολος μαραθώνιος υπάρχουν αρκετοί αθλητές υψηλού επιπέδου με χρόνο αρκετά κάτω από τις 2 ώρες. Το ρεκόρ είναι 2:02:57 από τον Κενιάτη Dennis Kimetto και έχει γίνει στο Βερολίνο το 2014. Υπάρχουν γενικά "γρήγορες" διαδρομές όπου οι χρόνοι είναι εξωπραγματικοί όμως δεν είναι εγκεκριμένες όλες οι διαδρομές για ρεκόρ. Για παράδειγμα ο Μαραθώνιος της Βοστόνης είναι ίσως ο γρηγορότερος αλλά η μορφολογία της διαδρομής με την πολύ ευνοϊκή υψομετρική διαφορά δεν "μετράει" για ρεκόρ. Το 2011 ο Geoffrey Mutai είχε καταφέρει χρόνο 2:03:03 αλλά σαν διαδρομή, η Βοστόνη δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ρεκόρ. Βέβαια μας δίνει μία σημαντική ένδειξη για το πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ένας άνθρωπος τα 42 χιλιόμετρα έστω και σε ευνοϊκές συνθήκες. Φέτος τον ίδιο χρόνο ακριβώς και πάλι στο Βερολίνο έκανε και ο Αιθίοπας Kenenisa Bekele, επιβεβαιώνοντας την ταχύτητα της διαδρομής αλλά και ότι ίσως ένας χρόνος κάτω από 2 ώρες να είναι εφικτός.

Το 2016 ήταν μια γρήγορη χρονιά για τους μαραθωνοδρόμους κάτι που επίσης δείχνει ότι κυνηγάνε τις 2 ώρες. Πάλι φέτος ο Κενιάτης Eliud Kipchoge έχει τρέξει 2:03:05 στο Λονδίνο το οποίο είναι διαδρομή για ρεκόρ ενώ ο συμπατριώτης του Emmanuel Mutai έχει τρέξει το 2014 και το 2012, και τις δύο φορές στο Βερολίνο 2:03:13 και 2:04:15 αντίστοιχα. Παλαιότερα, το 2008 ο μεγάλος Αιθίοπας Haile Gebrselassie είχε κάνει χρόνο, που αλλού στο Βερολίνο, 2:03:59. Ακόμα πιο πριν ένα ρεκόρ που κράτησε για περίπου 10 χρόνια ήταν το 2:06:50 του Αιθίοπα Belayneh Densamo στο Ρότερνταμ. Είμαστε λοιπόν ως ανθρώπινο γένος κοντά στις δύο ώρες αλλά μπορούμε να τις κατέβουμε;

Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και κρατηθείτε. Ας δούμε για λίγο το πόσο γρήγορα πρέπει να τρέξει κάποιος για να είναι κοντά στις 2 ώρες. Ας μιλήσουμε λίγο για ταχύτητα ή αλλιώς το περίφημο pace. Τα 42 χιλιόμετρα θα πρέπει να διανυθούν με ρυθμό κάτω του 2:55'' που είναι ο ρυθμός του τωρινού ρεκόρ. Διαβάσατε πολύ καλά. Το κάθε χιλιόμετρο σε 2 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. Για να κατέβει κάποιος τις 2 ώρες θα χρειαστεί ταχύτητα κοντά στα 21 χιλιόμετρα την ώρα. Το να κατέβουν ακόμα 4 δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο είναι ένας πραγματικός άθλος.

Εάν προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις 2 ώρες με άλλες "κλασσικές" δρομικές αποστάσεις θα δούμε πως ο ρυθμός αυτός αντιστοιχεί σε 12:20 το πεντάρι (το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 12:37) ή 25:49 τα δέκα χιλιόμετρα ή σε 57:12 τον ημιμαραθώνιο. Πραγματικά οι 2 ώρες φαντάζουν ένα άπιαστο όνειρο - μείνετε συντονισμένοι - η ΝΙΚΕ ετοιμάζει ειδικά παπούτσια για την κατάρριψη του ρεκόρ. Δείτε στο παρακάτω video ένα συγκριτικό για το πως πρέπει να τρέχει κανείς για να πετύχει τέτοιους ρυθμούς.